Τετάρτη, Ιουλίου 24, 2013

Ο online σεξισμός τελείωσε!!! (not)

Παιδιά ξαφνικά μετά το προηγούμενο ποστ, με τίτλο "Σταματήστε τις μισογυνιστικές μαλακίες" σταμάτησαν όλοι τις μισογυνιστικές μαλακίες σε ΟΛΟ το ιντερνετ! Και στην πραγματική ζωή. Ποιός θα το έλεγε ότι ήταν τόσο απλό; Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα ποστ! Γιού-χουου!

A,  συγγνώμη όχι, μόλις τώρε με ενημέρωσαν ότι οι μισογυνιστικές μαλακίες συνεχίζονται ακάθεκτες! Απλά είχε ενεργοποιηθεί στον υπολογιστή μου το μαγικό αντισεξιστικό φίλτρο για το ιντερνετ. Και για αυτό έβλεπα μόνο 10 sites ρε γαμώτο.

 Είχα στο μυαλό μου να γράψω για όσους/ες γράφουν σεξιστικά χωρίς να το θέλουν αλλά χμφμμφφ... είναι τόσοι πολλοί, είναι σχεδόν οι πάντες και δεν ξέρω, τελικά το θέλουν ή δεν το θέλουν; Πόσα περιθώρια να δώσεις σε μορφωμένους ενήλικες με πρόσβαση στο ιντερνετ να μην έχουν πάρει χαμπάρι τις διακρίσεις που υφίστανται οι γυναίκες σε κοινωνικό/πολιτικό/επαγγελματικό/οικονομικό επίπεδο;;  Και την βία που υφίστανται σε προσωπικό και δημόσιο επίπεδο; Και πόσο να δικαιολογήσεις ως απλή άγνοια το γεγονός ότι διαιωνίζουν αυτή την κουλτούρα υποτίμησης των γυναικών με τις βλακείες που γράφουν στο ιντερνετ;  Είχα στο μυαλό μου διάφορους προοδευτικούς που έγραφαν για "βιασμό της δημοκρατίας" (ο βιάσμος συμβαίνει μόνο σε έμβια όντα, όχι σε έννοιες), κάποιους που θεωρούν ότι το να λες τους ναζιστές "ναζίστριες" είναι υποτιμητικό (γιατί το να είσαι γυναίκα είναι εγγενώς υποτιμητικό, duh), άλλους που θεωρούν ότι γυναίκα/ανώ των 40/μόνη είναι από μόνο του ένα φοβερό αστείο (αν βάλεις δε και χοντρή/ με γάτες γίνεται ακόμα πιο γαμάτο το αστείο), τους δημοσιογράφους που γράφουν τη λέξη σεξισμό σε εισαγωγικά ("σεξισμός", γιατί ξέρεις, είναι κάτι που δεν υπάρχει στα αλήθεια, χο χο) ήθελα ακόμα να γράψω και γιατί έχω ένα πρόβλημα με τις αγαπημένες μου Fug Girls (δυο προβλήματα: body policing και slut-shaming) και ένα σωρό άλλα. Αλλά τελικά δεν το έκανα, τι να πω, the story of my life.

Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως ότι σε online χώρους είναι σημαντικό να επισημαίνουμε με μηνύματα/σχόλια όσο και μικρά αν είναι τον σεξισμό ορισμένων σχολιαστών/γραφέων  (είτε προέρχεται από άγνοια, συνήθεια, βλακεία είτε από pure μισογυνισμό). Και επειδή τα πιο αναλύτικά και ψύχραιμα επιχειρηματα τα έχουν πει άλλες καλύτερα από μένα και είναι στο ιντερνετ για όποιον βάλει τη λέξη "φεμινισμός" στο google,  ένα απλό "αυτά που λες είναι σεξιστικές μαλακίες" σε αυτή τη φάση της ζωής μου, μου φαίνεται είναι αρκετά καλό. Δεν είναι το άριστο, αλλά μερικές φορές είναι το μοναδικό που μπορώ να κάνω και είναι καλύτερο από την απόλυτη σιωπή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: