Σάββατο, Οκτωβρίου 14, 2006

Επ’ ευκαιρία των δημοτικών εκλογών

Ποιος έχει κουραστεί να απολογείται για τη γειτονιά του; Εγώ!!

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου έπρεπε να αντιμετωπίσω ένα μπαράζ αποριών όταν απαντούσα στην ερώτηση: που μένεις;

Το αστείο είναι ότι η περιοχή που μένω είναι λίγο γνωστή-άγνωστη: λέγεται Αγγελοπούλου και βρίσκεται μεταξύ των εξής περιοχών: Κυψέλη δυτικά, Πλατεία Αμερικής βόρεια, Πλατεία Βικτωρίας νότια και Αγ. Παντελεήμονας ανατολικά. Ως αποτέλεσμα, διάλεγα κάθε φορά και διαφορετική ονομασία για την περιοχή, αλλά τα ανασηκωμένα φρύδια δεν τα γλίτωσα ποτέ. Μόνο όταν έλεγα: ξέρεις που, εκεί που είναι το Sisley στην Πατησίων, βούλωνα κάποια στόματα. Η αίγλη του Sisley μάλλον αρκούσε για να προκαλέσει ένα μίνιμουμ αποδοχής για τη γειτονιά μου.

Τι έχω ακούσει κατά καιρούς: Ότι στην περιοχή αυτή δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις μόλις νυχτώσει (ναι, δεν βγαίνω ποτέ χωρίς το ούζι μου)…ότι θέλει γκρέμισμα (πραγματικά, πόσο άσχετος μπορεί να είσαι για να θέλεις να γκρεμίσεις μια περιοχή που είναι γεμάτη νεοκλασικά και καταπληκτικές πολυκατοικίες που χρονολογούνται από το 1920 ως το 1950, δεν ξέρω)…. ότι είναι πενταβρώμικη (όσο είναι όλη η Αθήνα)… ότι είναι γεμάτη μπουρδέλα (ε, αυτό είναι λίγο αλήθεια, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητικό ως πρώτιστο σχόλιο για τη γειτονία σου)…. ότι είναι άσχημη (ενώ τα προάστια μας είναι τόοοοσο ωραία και συναρπαστικά)… ότι έχει φασαρία και καυσαέριο (σε αντίθεση με τα ¾ της Αττικής)…. ότι δεν έχει πράσινο (δίπλα στο Πεδίο του Άρεως, αλλά anyway)…. ότι εκεί δεν μένουν πια Έλληνες (δεν με παρατάτε λέω εγώ -σκασίλα μου ποιος μένει)… ότι εκεί μένουν οι πιο φτωχοί Ευρωπαίοι (παιδιά, μια μικροαστική περιοχή είναι, λυπηθείτε μας)…με αποκορύφωμα την απορία: μα, γιατί μένεις εκεί;

Καμία αμφιβολία ότι η Αθήνα είναι, ως επί το πλείστον, άσχημη. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των προαστίων δεν εξαιρείται από αυτήν την ασχήμια. Επίσης καμία αμφιβολία ότι αυτή η γειτονιά είναι από τις ωραίες της Αθήνας, απλώς έχει ξεπέσει. Η ομορφιά είναι, βεβαίως, υποκειμενική.

Πολλά όμως από τα αρνητικά σχόλια που λέγονται, αφορούν τις πόλεις γενικότερα. Η φασαρία, η πολυκοσμία, η έλλειψη απόλυτης καθαριότητας, οι πολλές πολυκατοικίες, τα αυτοκίνητα και η ανάμειξη διαφορετικών πληθυσμών είναι ίδιον των μεγάλων πόλεων, ακόμα και των πιο ωραίων και των πιο οργανωμένων. Όσοι λοιπόν δεν μπορούν να αντέξουν τη ζωή στη μεγάλη πόλη, μπορούν να μείνουν σε ένα προάστιο ή ένα χωριό. Εγώ δεν θα τους κακίσω. Θυμάμαι και το τραγουδάκι που μαθαίναμε στο σχολείο: «Θέλω να ζω κοντά στη φύση και το Θεό/ να βλέπω κάθε ωραία δύση/ και κάθε δειλινό». Καταλαβαίνω λοιπόν. Να με αφήσουν και αυτοί όμως ήσυχη με τα υποτιμητικά σχόλιά τους. Αρκετά.

8 σχόλια:

Fight Back είπε...

Κι εμενα τα ιδια μου λενε παντα. Συν το "που παρκαρετε εκει περα". Αλλα οπως το ειπες η ομορφια ειναι υποκειμενικη.

Unknown είπε...

Αχ...αυτό μου διέφυγε, μάλλον δεν το ακούω συχνά επειδή δεν έχω αυτοκίνητο!

Gogo είπε...

Na simeiwsw oti den prepei na ksexnas pote to apiasto epixeirima oti meneis sto kentro, pou simainei oti eisai konta se ola kai episis, den dineis ta mallia tis kafalis sou sta taxi gia na kikloforiseis to vradi stin athina! (opws merikoi merikoi, vlepe px emena pou menw mosxato... klaps!)

Unknown είπε...

@gogo: πέστα χρυσόστομη...

Ανώνυμος είπε...

Γενικά με θεωρώ ελαφρά παιδί των προαστίων, μιας και έμενα 10 χρ στο Ν.Ψυχικό μετά στον Καρέα και τώρα που σπουδάζω στην Πάτρα πάλι σε περιοχή θεωρούμενη προάστιο μένω.

Αλλά!

Η ζωή μιας πόλης είναι στο κέντρο της. Στην Αθήνα για να πας στο κέντρο από τα προάστεια είτε με ΙΧ είτε με μέσα Μαζικής μεταφοράς
θέλεις χρόνια. Τουλάχιστον η πάτρα δεν το έχει αυτό.

Οπότε οταν επιστρέψω αθήνα μάλλον κέντρο θα ΄ψαξω να βρω κανα σπίτι εκεί που χτυπά η καρδιά της πόλης!

Unknown είπε...

Γειά σου anarchist! Όντως η καρδιά της πόλης είναι στο κέντρο της, με ό,τι καλό και κακό σημαίνει αυτό. Καταλαβαίνω γιατί κάποιους τους κουράζει, αλλά για κάποιους άλλους είναι συνειδητή επιλογή. Νομίζω ότι αξίζει όταν γυρίσεις Αθήνα να μείνεις έστω και για ένα χρόνο στο κέντρο!

Ανώνυμος είπε...

Τελειο! Μου αρέσει ιδιαίτερα που επισημαίνεις την ομορφιά των παλιών πολυκατοικιών - πολλοί άνθρωποι δεν την καταλαβαίνουν.
Φαίνεται ότι και...στη Σουηδία υπάρχει ή υπήρχε η παραφιλολογία για το κέντρο των πόλεων.
Εξ' ου και το τραγουδι των Abba "Summernight City" με το τελειο δίστιχο:
"Some folks only see the litter,
We won't miss them when they're gone"!!!

Ας μας κάνουν τη χάρη όσοι δυσανασχετούν με την πόλη μας, να αφήσουν κι αυτην κι εμάς ήσυχους, και να επιστρέψουν στα χωριά τους...Αν δεν είχαν έρθει, ούτε η πόλη ούτε αυτοί θα είχαν τα προβλήματα που έχουν τώρα. Γιατι αυτά ξεκινούν από την έλλειψη αγάπης για τον τόπο, από την αντίληψή του ως απλά έναν τόπο εργασίας και αναγκαστικής διαμονής. Όταν ένα μέρος δεν το αγαπάς, το κακοποιείς εύκολα -κι έτσι έγινε.

Unknown είπε...

Anonymous έχεις δίκιο. Και εγώ πιστεύω ότι ο Έλληνας (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) δεν έχει μάθει να ζει σε μεγάλες πόλεις. Όπου και να πάει προσπαθεί να ξαναφτιάξει μια ημιαστική-αγροτική κοινότητα. Γι'αυτό και είναι τόσο λίγοι οι Έλληνες που πραγματικά αγαπάνε το κέντρο. Και γι'αυτό έχουν κατακτιστεί όλα τα προάστια. Να δω που θα φτάσουν για να γλιτώσουν από το κέντρο οι Έλληνες. Δε θα μείνει δέντρο για δέντρο σε όλη την Αττική.