Κυριακή, Ιουνίου 17, 2007

Με ή χωρίς;

Το μεγαλύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζει μια γυναίκα πριν βγει το βράδυ είναι το εξής: με τακούνι ή χωρίς;

Όταν η έξοδος είναι ανεπίσημη και χαλαρή, οι περισσότερες προτιμάν χαμηλό ή καθόλου τακούνι, που εδώ που τα λέμε είναι απείρως πιο άνετο. Εξαίρεση φυσικά αποτελούν οι αδιόρθωτες κοκέτες, οι οποίες θα βάλουν τακούνι και για να πάνε στη λαϊκή, όπως η συγκάτοικος μου στη Γλασκώβη, η οποία επέμενε να αναφέρεται στις δεκάποντες πλατφόρμες που φορούσε στο σπίτι ως «παντόφλες».

Επίσης δίλημμα δεν τίθεται και για τα στρατευμένα αγοροκόριτσα, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: από τη μία αυτές που εννοείται πως θα βάλουν σπορτέξ με φούστα για να είναι τρέντι εναλλακτικές και όχι μικροαστές κυράτσες και από την άλλη αυτές που είναι ιδεολογικά εναντίον του τακουνιού ως σύμβολο τις γυναικείας καταπίεσης ανά τους αιώνες. Τείνω να ταυτίζομαι με τις τελευταίες: δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το γυναικείο ντύσιμο υπόκειται σε περισσότερους, πιο περίπλοκους και αυστηρότερους κανόνες από ότι το αντρικό (το ίδιο ισχύει και για το σώμα) και ότι αυτή η σφιχτότερη επιβολή ενδυματολογικών κανόνων στις γυναίκες -είτε αυτό είναι να ντύνονται συντηρητικά, είτε αυτό είναι να ντύνονται σέξι, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά- αντικατοπτρίζει την υπάρχουσα κατανομή ισχύος υπέρ των ανδρών. Δεν μπορώ όμως και αυτή την ψυχαναγκαστική αναγωγή των προσωπικών επιλογών σε πολιτικό ζήτημα.

Κάποιες μπορεί να θέλουν να φοράνε τακούνια και να είναι και φεμινίστριες, ποιος είναι αυτός που θα τους επιβάλλει πως πρέπει να ντύνονται;

Αυτό λέω στον εαυτό μου όποτε σκέφτομαι αν πρέπει να φορέσω τακούνι ή όχι… Η αλήθεια είναι ότι δε διχάζομαι ιδεολογικά, το πρόβλημα είναι βασικά ότι πρέπει να επιλέξω μεταξύ του σέξι και του βολικού. Οι γάμπες είναι πιο ερωτικές πάνω σε τακούνια, αλλά τα τακούνια με κουράζουν. Γιατί όμως οι άνδρες μπορούν να είναι σέξι χωρίς να ξεβολευτούν; Και πάμε πάλι στα ιδεολογικά…

7 σχόλια:

Fight Back είπε...

εξαιρετικη ιδεα θα ηταν ενα υποδημα με αφαιρουμενο τακουνι, να μπαινει και να βγαινει αναλογα με την περισταση.
και μαλιστα παω τωρα να κατοχυρωσω την πατεντα

blu note είπε...

Στην απόφαση να βαλω τακούνια ή όχι, αρνητικά επιδρά ο παράγων "νέα πλακάκια-τετραγωνάκια στα πεζοδρόμια της ΑΘήνας, στις γωνίες των οποίων σφηνώνεται το τακούνι και σου μένει αμανάτι". Κατα τ'άλλα, οι άντρες να αποφεύγουν τις σαγιονάρες κριτς-κρατς, καθώς και τα πολύ σκονισμένα παπούτσια (αλλιώς, να τα ξεσκονίζουν πριν τα βάλουν).

αμμος είπε...

Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο, το μόνο αντίστοιχο που έχουμε είναι η γραβάτα που κάποιους μας πνίγει. Προσωπικά πάντως γοητεύομαι περισσότερο από μια γυναίκα που περπατά άνετα και με χάρη, παρά από μία που έχει τονίσει τις γάμπες της με ένα ψηλό τακούνι.

Unknown είπε...

@fight_back: καταπληκτικό! προτείνω και μια μεγαλύτερη ιδέα: πατέντες για τους αναποφάσιστους: μανίκια που μπαίνουν και βγαίνουν, βερνίκι νυχιών που αλλάζει χρώμα μόνο του και φυσικά ένα μικρό fast forward στη ζωή σου για να δεις αν η επιλογή σου θα είναι μελλοντικά σωστή, ώστε να την κάνεις επιτέλους.

@blu_note: πέστα χρυσόστομη... η σαγιονάρα είναι λίγο μπας κλας στον άντρα, πως το λένε.. αλλά καταλαβαίνουν τίποτα;;

@άμμος: ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που το βλέπουν έτσι, αλλιώς εμείς οι ατάκουνες δε θα βρίσκαμε ποτέ άντρα!!

Godot είπε...

Η Γάμπα είναι πολύ γοητευτικό σημείο σε μια γυναίκα. Και δεν είναι τόσο αν υπάρχει τακουνι ή όχι η ερωτωση όσο αυτη:
Γιατί πια όλες φορανε πασουμοπαντόφλες με σβαρόφσκι-διαμαντια και μπριλάντια-την Αρτα, τα Γιάννενα και την Ηουμενίτσα????

Unknown είπε...

Godot, γειά σου! Οι πλουμιστές παντόφλες φοριούνται στο πλαίσιο του τσιφτετελο-ανεμελο-οριεντάλ-ινδικό-
ψευτοέθνικ-βλαχομπαρόκ, γυφτοπούλα στο χαμάμ στυλ που είναι τόσο της μόδας τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε πώς θα χορέψεις σκυλοπόπ στην παραλία(κη), αν δε φοράς πλουμιστή παντόφλα;

Ανώνυμος είπε...

στα μικρατα μου νομιζα οτι το τραγουδι ελεγε "αχ βρε παλιομισοφορια, τι τραβαν για σας, τα αγορια" γιατι θεωρουσα οτι οι βασανισμενοι της υποθεσης ηταν οι αντρες γιατι εμοιαζαν τα κοριτσια εκεινη την εποχη τοσο τυχερα που δεν ειχαν να αντιμετωπισουν το εντονο και προφανες καλεσμα της φυσης(ειδικα εκει καπου στα 14-15 μιλαμε για peak!!!)
μαγαλωνοντας συνηδειτοποιησα οτι γερνει και λιγο η καταστασησ στο "αχ βρε παλιομισοφορια, τι τραβαν, για σας, τα αγορια" με εννοουμενο υποκειμενο τις γυναικες...
σημερα βλεπω μονο ατομα, και που εισαι διατεθειμςνος να φτασεις για να αρεσεις...

εν τελει ολα ανασφαλεια ειναι, απλα επιλεγεις αυτο που θαυμαζεις να το μεταφραζεις οχι ως κατι επιτειδευμενο στο μυαλο σου αλλα σε ωραια εικονα.
Πραγμα λογικο, αλλα δεν το κανει διολου λιγοτερο ανασφαλες ως συμπεριφορα...