Διαβάζω σε εφημερίδες και περιοδικά για την γενιά των 700 ευρώ. Όπως προβάλλεται από τα ελληνικά media, το κύριο διαφοροποιητικό χαρακτηριστικό των παιδιών αυτών είναι ότι μένουν με τους γονείς τους ακόμα και αφού έχουν τελειώσει τις σπουδές τους.
Και εδώ φαίνεται για ακόμα μια φορά πόσο προχειρογραμμένα και κλεμμένα από το εξωτερικό είναι τα περισσότερα άρθρα στην Ελλάδα. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς πως το γεγονός ότι μένει κανείς με τους γονείς του και ως ενήλικας εκλαμβάνεται ως κάτι πρωτοφανές από τους Έλληνες δημοσιογράφους.
Οι περισσότεροι Έλληνες, από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από καταβολής του ελληνικού κράτους έφευγαν από την πατρογονική εστία μόνο όταν παντρεύονταν. Ή όταν μετανάστευαν. Το μοντέλο της ανεξαρτητοποίησης από τους γονείς (μετά τα 18 ή και στον αιώνα τον άπαντα) δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα, για διάφορους οικονομικούς και κυρίως κοινωνικούς λόγους. Τρανή απόδειξη, ότι ακόμα και παντρεμένοι, οι περισσότεροι μένουν σε απόσταση αναπνοής από τους γονείς τους.
Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι η αυτή η γενιά μένει με τους γονείς και μετά το σχολείο ή τις σπουδές, είναι από τα λίγα κοινά στοιχεία που έχει με όλες τις προηγούμενες γενιές. Στην Ελλάδα.
Τέλος πάντων. Τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι προσάρμοσαν το ποσό στα ελληνικά δεδομένα, γιατί στην υπόλοιπη Ευρώπη ονομάζεται "η γενιά των 1000 ευρώ". Αλλά και αυτό από κάπου αλλού θα το πήραν, αποκλείεται να το σκέφτηκαν μόνοι τους οι φωστήρες.
3 σχόλια:
πρεπει να υπαρχει τραπεζα πληροφοριων για δημοσιογραφους που πληρωνεις συνδρομη και παιρνεις κωδικο και μπαινεις και σου δινουν ιδεες/γραμμη/κειμενα τί να γραψεις.
δεν εξηγειται αλλιως.
ή μαλλον εξηγειται αλλα περιλαμβανει κατεψυγμενα αιλουροειδη και δε θελω να μπω σε λεπτομερειες
Πολύ εύστοχο αυτό το σχόλιο. Εγώ θυμάμαι αυτή τη κουβέντα να την κάνουμε και στις αρχές της δεκαετίας του '90 - τότε ήμουν 17-18 χρόνων οπότε είχαν αρχίσει αυτού του είδους οι προβληματισμοί.
Οι δημοσιογράφοι αυτοί ή ζουν σε άλλη χώρα, βλ.Σουηδία, Γερμανία ή αντλούν τα θέματά τους από ξένες σειρές ή τις "πρωτοποριακές" σειρές του Παπακαλιάτη όπου μέχρι πρότινος όλοι από τα είκοσι και μετά έμεναν μόνοι τους ή συγκατοικούσαν με συνομηλίκους. Με τέτοια παρατηρητικότητα είναι επόμενο να αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο ως πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα...
Αλλά δεν έχετε παρατηρήσει ότι οι δημοσιογράφοι πάντα πέφτουν από τα σύννεφα όταν "ανακαλύπτουν" ότι οι γιατροί σε αυτή τη χώρα παίρνουν φακελάκια, ότι κάποιοι οδηγοί ταξί είναι άξεστοι και απατεώνες-μεγάλος αριθμός κατά τη γνώμη μου και όχι η μειοψηφία- ή όταν με περισσή έκπληξη ανακαλύπτουν ότι τα παιδιά προσπαθούν να μάθουν γράμματα στα φροντιστήρια και όχι στα σχολεία.
Τα ελληνικά media-αυτά γνωρίζω άρα αυτά κριτικάρω- είναι ένας χώρος όπου η ημιμάθεια και η προχειροδουλειά είναι δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.Δεν αναφέρομαι μόνο στην τηλεόραση γιατί και οι δήθεν σοβαρές πολιτικές εφημερίδες δεν ξεφεύγουν από αυτό το πλαίσιο.
Άσχετο ερώτημα: Καμιά ιδέα για το τι να ψηφίσω;
Dolly(η μεταλλαγμένη και πλέον μακαρίτισσα)
@fight_back: please, ειδικά αν έχει κατεψυγμένα αιλουροειδή θέλω να μπεις σε λεπτομέριες!!
@dolly: hello dolly! σωστά τα λετε για τον παπακαλιάτη, μη ξενχάμε και την μιρέλλα παπαοικονόμου... όσο για το τι να ψηφίσετε, και εγώ το ακόμα το ψάχνω...
Δημοσίευση σχολίου