Σάββατο, Ιουνίου 24, 2006

It’s a jungle out there

Για τον κ. Μονκ, σίγουρα. Ο κ. Μονκ πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive - Compulsive Disorder, ή OCD για τους μυημένους) και είναι ο ντετέκτιβ πρωταγωνιστής της αστυνομικής σειράς που προβάλλει στο STAR κάθε Σάββατο στις 16:30. Οι υποθέσεις της σειράς είναι κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, με κάτι από Sherlock Holmes, καθώς ο κ. Μονκ για να βρει τον δολοφόνο βασίζεται στην παρατηρητικότητα και τις απέραντες γνώσεις του. Η σειρά θυμίζει και τις πατροπαράδοτες αυτοτελείς σειρές μυστηρίου, όπως το «Murder She Wrote» ή το «Matlock». Παρά το γεγονός ότι τα εγκλήματα είναι σχεδόν πάντα φόνοι, δεν είναι καθόλου βίαιη. Είναι μια οικογενειακή σειρά που δεν ποντάρει στο μελόδραμα ή το διδακτισμό. Το κωμικό στοιχείο είναι αρκετά έντονο, χωρίς να ολισθαίνει στη φάρσα. Η πλοκή μερικές φορές είναι κάπως απλοϊκή αλλά αυτό -για μένα- απλώς ενισχύει την όλη αίσθηση της αθωότητας που αναδίνει η σειρά. Συν ότι αποζημιωνόμαστε με τις έξυπνες ατάκες που ξεστομίζει ο κ. Μονκ και οι υπόλοιποι χαρακτήρες. Το αστέρι βέβαια είναι ο ηθοποιός που παίζει τον κ. Μονκ, ο Tony Shalhoub. Ο άνθρωπος δίνει ρεσιτάλ, τόσο με τις εκφράσεις του προσώπου του όσο και με την απίστευτη κινησιολογία του. Κάποιοι τηλεορασόπληκτοι τον θυμάστε ίσως από τη σειρά Stark Raving Mad που έδειχνε το Μακεδονία μια εποχή. Αλλά έχει παίξει και σε αρκετές ταινίες, δεύτερους ρόλους πάντα. Τον έχουν χρησιμοποιήσει οι αδελφοί Coen σε πολύ χαρακτηριστικούς ρόλους στο Barton Fink και στο The Man Who Wasn’t There. Όλο το cast είναι συμπαθέστατο και σε κάθε σχεδόν επεισόδιο κάποιος συνήθης ύποπτος κάνει την εμφάνισή του, όπως π.χ. ο John Torturo που παίζει τον -εξίσου προβληματικό- αδελφό του κυρίου Μονκ. Προσθέστε το διαμαντάκι τραγούδι τίτλων του Randy Newman και τις ωραίες λήψεις του San Francisco και έχετε μία πολύ καλή κωμική σειρά μυστηρίου, ό,τι πρέπει δηλαδή για Σάββατο απόγευμα.
Υποσημείωση: Φυσικά το STAR δείχνει στην τύχη επεισόδια από τον 1ο, 2ο και 3ο κύκλο. Γιατί άλλωστε να τα δείχνει με τη σειρά; Ποιό ελληνικό κανάλι σέβεται τους τηλεθεατές του για να το κάνει το STAR; Ευτυχώς είναι τα περισσότερα επεισόδια είναι αυτοτελή, οπότε η σειρά παρακολουθείται και έτσι.

1 σχόλιο:

Labrini είπε...

Έπαιζε ο Shaloub στο Barton Fink; Θα το ξαναδώ...
Ο Μονκ είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να σου συμβεί το Σάββατο μεσημερο-απόγευμα. Συμφωνώ ότι η σειρά έχει μια αθωότητα, εν μέρει και αφέλεια, αλλά όσο εξελίσσεται η υπόθεση έχεις την ευχάριστη αγωνία να δεις από πoια περίεργη λεπτομέρεια θα πιαστεί ο Μονκ για να εξιχνιάσει το μυστήριο. Μου άρεσε ΠΟΛΥ το επεισόδιο με τον Willie Nelson και το πόσο ντρεπόταν ο Μονκ να παίξει live μαζί του στη σκηνή.
Φοβερή είναι και η Sharona που υπομένει τα μύρια όσα εξαιτίας του OCD του Μονκ - είδα άλλη ηθοποιό στη θέση της στον νέο κύκλο, και δεν έχω καταλάβει τι έγινε, οι ανεγκέφαλοι του προγραμματισμού των καναλιών τα'χουν κάνει μπάχαλο και δεν ξέρεις πότε να στηθείς στην tv και πότε να σιχτιρίσεις και να βγεις στη γύρα στα video club να βρεις τις σειρές που θέλεις.
Α, έξοχο και το επεισόδιο με τον chief (σοβαρό και μετρημένο κατά τ'άλλα) αστυνομικό να τραγουδάει στο καραόκε το Aint no sunshine προκειμένου να βρει τη λύση του μυστηρίου...
Hats off, η επιτομή της ψυχαγωγικής τηλεόρασης...