Τετάρτη, Αυγούστου 30, 2006

Η πρώτη κίνηση

Τι θα γίνει επιτέλους με αυτή την καταραμένη πρώτη κίνηση; Ποίος τη κάνει, ποιος δεν τη κάνει και γιατί;

Τα διάφορα περιοδικά -γυναικείων συμπεριλαμβανόμενων- μας κάνουν πλύση εγκεφάλου με τους άντρες που δεν υπάρχουν πια, που δεν φλερτάρουν πια. Και φυσικά ποιος φταίει για όλα αυτά; Φταίνε οι γυναίκες, που έχουν απελευθερωθεί, που βγαίνουν έξω, βγάζουν λεφτά, έχουν ευνουχίσει τους άντρες και δεν ξέρουν και αυτοί τι να κάνουν οι κακόμοιροι. Όλα αυτά στην Ελλάδα, που αρκετές γυναίκες δε δουλεύουν, όταν δουλεύουν έχουν χειρότερες και πιο χαμηλόμισθες δουλείες από τους άντρες, εκπροσωπούνται ελάχιστα στην πολιτική ζωή και η ενδο-οικογενειακή βία και το trafficking είναι σε υψηλότατα επίπεδα (δες και ΚΕΘΙ). Δεν εξετάζω ποιος φταίει, αλλά τέλος πάντων, αυτή είναι η χώρα που οι γυναίκες έχουν πάρει τα ηνία από τους άντρες και τους τρομοκρατούν με τη δύναμή τους; Που τους έχουν αφαιρέσει την αυτοπεποίθησή τους;

Πίσω από όλη αυτή την γκρίνια για τους άντρες που δεν υπάρχουν πια, μου φαίνεται ότι κρύβεται το γνωστό αξίωμα: η γυναίκα πρέπει να διαπρέπει στην ιδιωτική σφαίρα, ο άνδρας στη δημόσια. Και σου λένε μετά: μα αυτοί είναι οι φυσικοί ρόλοι. Εννοώντας αυτοί είναι οι παραδοσιακοί ρόλοι. Και βεβαίως, ότι είναι παραδοσιακό είναι τόσο καλό, πάντα. Αν η γυναίκα μείνει σπίτι, τι καλά: οι άντρες ως δια μαγείας θα ξαναγίνουν άντρες –whatever that means.

Γι’ αυτό και ανεξάρτητα από το ότι οι άντρες πλέον δεν κάνουν πια την πρώτη κίνηση, δεν πρέπει ούτε εμείς να την κάνουμε γιατί στην τελική ανάλυση, ο άντρας είναι ο κυνηγός. Μιλάμε για τον ορισμό του φαύλου κύκλου. Και νομίζω ότι συμβαίνει επειδή στην Ελλάδα υπάρχει μια επίφαση, ένα λούστρο ισότιμης μεταχείρισης, ενώ κατά βάθος Έλληνες και Ελληνίδες πιστεύουν ότι για τη γυναίκα το καλύτερο είναι να κάτσει σπίτι της, να κάνει πολλά παιδάκια και να γίνει μια χαρούμενη νοικοκυρά. Άντε να έχει και μια δουλίτσα να μη βαριέται. Και έχουμε καταλήξει να πάρουμε τα χειρότερα από τους δύο κόσμους: οι άντρες έχουν αφήσει την πρωτοβουλία στις γυναίκες (όπως ίσως γίνεται σε χώρες όπου έχουν σχεδόν απαλειφθεί οι ανισότητες), αλλά παράλληλα γυναίκες και άντρες είναι εγκλωβισμένοι στο πρότυπο άντρας=κυνηγός, γυναίκα=θήραμα, και κανείς δεν κάνει τίποτα.

Δεν έχω ζήσει πολύ στο εξωτερικό, αλλά εκεί μου φάνηκε ότι τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά. Όχι ότι τα έχουν λύσει όλα, αλλά στο θέμα του φλερτ νομίζω ότι είναι αρκετά άνετοι. Θέλει να την πέσει η γυναίκα; Την πέφτει και σχεδόν κανείς δεν τη σχολιάζει αρνητικά, δεν τρομάζει ούτε ξενερώνει. Θέλει να την πέσει ο άντρας; Το ίδιο. Δηλαδή δεν είναι ανάγκη να το κάνουμε και ανατολικό ζήτημα ούτε να γυρίσουμε πίσω στην εποχή των σπηλαίων για να βρούμε τι είναι ωραίο και φυσικό και να πράξουμε αναλόγως. Ωραίο και φυσικό είναι αυτό που είναι λειτουργικό και προάγει τις ερωτικές σχέσεις στην κοινωνία που ζούμε σήμερα και όχι σε κάποιο εξιδανικευμένο παρελθόν.

6 σχόλια:

Κολοκύθι είπε...

Μάλλον στο φόβο της απόρηψης τα ρίχνω όλα. Εμένα προσωπικά δε με πειράζει η εσωστρέφεια σε αυτά τα πράγματα να σου πω την αλήθεια. Αλλα με πειράζει το δήθεν. Με πειράζει ότι χάνεται το παιχνίδι , το με θέλει δε με θελει? λες να του αρέσω? λες να έχει άλλη? - όλα αυτά τα κλασικά που αναρωτιούνται τα δεκαπενταχρονα και κρατάνε τη λιμπιντο σου στο φουλ. Τώρα είναι όλα τόσο προβλέψιμα που κάνει μπαμ πότε ο άλλος σε βλέπει εξ αρχής για μάνα των παιδιών του ή για το καλύτερο πήδημα της ζωής. Αν όλα αυτά δεν ήταν τόσο εμφανή δε θα με χάλαγε η μη εξωτερίκευση αλλά όπως έχουν τα πράγματα θα προτιμούσα τα λόγια μαχαίρια.
υγ : τι λεω η καψερή μεσσημεριάτικα?

Unknown είπε...

Γεια σου evie! Αυτός ο φόβος της απόρριψης μας έχει φάει. Γι'αυτό και λέω να αρχίσουμε να την πέφτουμε όλοι σε όλους μήπως ξορκίσουμε το φόβο...

Lex_Luthor06 είπε...

1η κίνηση, 2η κίνηση, τσεκ ματ κτλ

Ωραίο παιχνίδάκι το σκάκι.
Κανόνας: Τα λευκά παίζουν πάντα πρώτα.

Τα λευκά δηλαδή είναι ο "άντρας κυνηγός".

Το θέμα είναι ότι για να παίξουν τα λευκά πρέπει να έχει πρώτα αποφασιστεί από κοινού ότι θα ξεκινήσει η παρτίδα.

Πείτε λοιπόν στην μαύρη βασσίλισα να ρίξει λίγο τον εγωισμό της, να αφήσει το τουπέ, να κατεβάσει το χέρι που κρατάει το τσιγάρο στο ύψος του ώμου και να σκάσει κανένα χαμογελάκι.

Αξίζει και δεν κοστίζει.

(Τα έχω μπλέξει ε;)

Unknown είπε...

Lex, ωραία η αντιστοιχία λευκών (άντρες)-μαύρων (γυναίκες). Θα μπορούσε να είναι και αντίστροφα, αλλά το σημαντικότερο νομίζω είναι αυτό που λες: να έχουμε συμφωνήσει ότι θα παίξουμε!

Ανώνυμος είπε...

Μιά ζωή χυλόπιτες! Κουράστηκαν κι οι άντρες, ως φύλο, γενικότερα, να κάνουν την πρώτη κίνηση, μπούχτησαν, βαρέθηκαν τη χυλόπιτα και είπαν να το ρίξουν στην άνεση της αναμονής. Κι είναι πιό σπάνιο για τη γυναίκα να εισπράξει χυλόπιτα. Ο άντρας 9 στις 10 (αν δεν είναι και από τους πρώτους γκόμενους) θα απορριφθεί μετά πολλών επαίνων. Ε, δεν μπορεί να το δει και εντελώς μοιρολατρικά ("αφού είμαι άντρας θα πολεμάω και θα τρώω χυλόπιτες..."). Ρίξτε κι εσείς κανά χαμόγελο, κανά βλέμμα, βρε κορίτσια...

Unknown είπε...

Heliotypon, μη νομίζεις ότι και οι γυναίκες δεν έχουν φάει τις χυλόπιτές τους! Ίσως να μην το αποκαλύπτουν, αλλά πίστεψέ, συμβαινει.